Mit mutatnak az online adatelemző eszközök?

A legfrissebb országos felmérések szerint 10 százalékponttal vezet a versenyben a demokrata Joe Biden a republikánus Donald J. Trump jelenlegi amerikai elnökkel szemben.

Ebben a rövid cikkben megmutatom, hogy a felmérésekkel ellentétben miért gondolom azt, hogy Trump még megnyerheti a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Google Trends adatok

Google Trends adatok az elmúlt 7 napból

Forrás: balilaszlo.hu – Google Trends / Egyesült Államok / Elmúlt 7 nap – kék vonal: Trump / piros vonal: Biden

Jól látszik a vonaldiagramon, hogy az elmúlt 7 napban Trumppal kapcsolatosan körülbelül kétszer akkora keresési aktivitást mért a Google Trends Bidennel összehasonlítva.

Google Trends adatok az elmúlt 4 órából

Forrás: balilaszlo.hu – Google Trends / Egyesült Államok / Elmúlt 4 óra – kék vonal: Trump / piros vonal: Biden

Jól látszik a vonaldiagramon, hogy az elmúlt 4 órában (november 3-a délelőtt) vizsgálva a keresési trendeket is tartja magát ez a határozott különbség.

Ezért az aktuális keresési trendek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a jelenlegi elnökre sokkal többen kíváncsiak, mint a kihívójára.

Google Trends adatok tagállamok szerinti bontásban

Forrás: balilaszlo.hu – Google Trends / Egyesült Államok / Elmúlt 4 óra – kék: Trump / piros: Biden

A fenti térképen látható, hogy a Google Trends adatok alapján az összes tagállamban Donald J. Trump vezeti a keresési trendeket az elmúlt 7 napban, és az elmúlt 4 órában is.

Google Trends adatok 2016-ból

Forrás: balilaszlo.hu – Google Trends / Egyesült Államok / 2016 – kék vonal: D. J. Trump / piros vonal: H. Clinton

A fenti vonaldiagramon látható keresési trendek alapján megállapítható, hogy a Google Trends adatok 2016-ban összhangban voltak a végső eredménnyel.

SEMRUSH adatok

Joebiden.com becsült keresési forgalma

Forrás: balilaszlo.hu – SEMRUSH.com / Joebiden.com keresési forgalma 2020. októberben

A joebiden.com weboldal 2020. októberben 5 millió becsült organikus keresési forgalmat kapott a keresőből.

Donaldjtrump.com becsült keresési forgalma

Forrás: balilaszlo.hu – SEMRUSH.com / Donaldjtrump.com keresési forgalma 2020. októberben

A donaldjtrump.com weboldal 2020. októberben 16 millió becsült organikus keresési forgalmat kapott a keresőből.

2020. októberi becsült organikus keresési forgalom vonatkozásában az adatok azt mutatják, hogy Trumpnak több mint háromszoros előnye van a kihívójával szemben.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy 2020. októberben háromszor többen kerestek aktívan Donald J. Trumppal kapcsolatosan a Google keresőben, mint amennyien Joe Bidennel kapcsolatban.

Socialbrakers.com adatok

Végezetül pedig vizsgáljuk meg a Facebook profilok aktivitását a Socialbrakers.com közösségi média adatelemző eszközzel az elmúlt 30 napban, kiemelve a tegnapi napot.

Joe Biden Facebook elköteleződési mutatói

Forrás: balilaszlo.hu – SOCIALBROKERS.com / Joe Biden hivatalos Facebook oldalának elköteleződési mutatói

A kihívó demokrata Joe Biden Facebook oldala és posztjai a tegnapi napon (november 2.) 1,1 millió reakciót, 161 ezer hozzászólást és 81,4 ezer megosztást (!) kapott.

Donald J. Trump Facebook elköteleződési mutatói

Forrás: balilaszlo.hu – SOCIALBROKERS.com / Donald J. Trump hivatalos Facebook oldalának elköteleződési mutató

A jelenlegi elnök republikánus Donald J. Trump Facebook oldala és posztjai a tegnapi napon (november 2.) 5,9 millió reakciót, 666 ezer hozzászólást és 369 ezer megosztást (!) kapott.

A magas reakció és hozzászólás számot generálhatták akár a negatívan reagálók és hozzászólók is, ezért nem ezt a kettőt emelném igazán ki.

De a megosztások számának jelentős különbsége már félreértelmezhetetlen.

Donald J. Trump sokkal aktívabb közösségi média követőtáborral rendelkezik, aminek az eredménye a megosztások számában elért hatalmas 4,5-szeres előny a tegnapi napon.

Záró gondolatok

Nem vagyok politológus és az amerikai választási rendszert sem ismerem, ezért nem tisztem megjósolni, hogy ki lesz a végső befutó a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

De a keresőmarketing szakmai tapasztalatom alapján azt bátran ki merem jelenteni, hogy az aktívan keresők számában látott különbséget és az aktív közösségi követőtábort figyelembe véve igen jó eséllyel várhatja az eredményhirdetést a jelenlegi amerikai elnök ma este.

Similar Posts